Daca doriti ca eseul Dumneavoastra sa fie publicat pe blogul nostru, atunci trimeteti-l pe adresa de email eseu43adm@gmail.com

Translator

luni, 5 noiembrie 2012

Toamna

    Intr-un an se succeda patru anotimpuri.Iarna alba, primavara parfumata, vara calduroasa si in sfirsit toamna multicolora care este una dintre preferatele mele anotimpuri.Dupa ce se termina secerisul Regina Toamna calatorind prin toata tara soseste si in satul nostru din munti intr-o careta fermecata.

     Copiii pleaca la scoala cu ghioydanele grele in spinare.La scoala ei vor discuia usile cu cheita fermecata pentru a descoperi noi taine nedescoperite si necunoscute de ei pina atunci.

     Peste cer se asterne un sal mare de nori cenusii care plutesc deasupra caselor, iar din ei cad suvoaie de ploaie ciobaneasca ce ne creeaya o stare de melancolie.

     Toamna este fermecatoare prin ninsoarea de frunye galbene-ruginii, verzi-aurii si rosietice care se astern pe pamintul reavan la fel unui covor colorat.Vintul tomnatic si racoros indeamna frunzele la dans, la care ele nu se gindesc mult si indata incep sa danseze.

     Pe dealuri, pe cimpii, in padure si in livezi totul capata o nuanta ruginie.In padure nu se mai aud trilurile fermecatoare ale pasarilor, deoarece ele au plecat deja si de rind cu ele au luat si cintecele lor nemaipomenite.Dar totusi padurile nu au ramas pustii fiindca copacii sunt inconjurati de o multime de frunze multicolore.Pe linga toate acestea se mai aude si murmurul izvorului din mijlocul padurii.

    Regina Toamna este zglobie si aurie asemeni unui chihlimbar, harnica si darnica ca furnica si albina caci ea ne umple hambarele in fiecare an cu toate bunatatile ei.

     Unele animale se pregatesc pentru iarna ca sa hiberneze, iar altele isi decupeza hrana pentru intreg anotimp.

     Peste dealuri, cimpii...peste tot rasuna galagia oamenilor care au venit acolo dis-de-dimineta sa stringa roadele toamnei.In vii totul a ramas pustiu dupa ce oamenii au strins poama, struguras cu struguras,
bobita cu bobita fiind aduse acasa si puse in poloboace.Afara in butoaie fierbea vinul spumos si cald. In livezi fructele striga una mai tare ca alta ca vor culese deoarece sunt foarte zemoase si dulci ca iti lasau gura punga si iti venea sa le maninci pe toate.Dar cel mai tare striga o para care ramasese singurica intr-un copacel ramas fara straie.

     In curind vor incepe sa se faca araturile de toamna si se va porni semanatul cu naiul urias al Reginei Toamna recolta pentru anul care va urma sa vina.

     Totul in jur e colorat si mi-as dori ca toamna sa nu mai plece de la noi, dar totusi de azi pe miine va veni iarna si Regina Toamna va fi nevoita sa plece pe o durata de un an lasind locul sau IERNII.Eu voi astepta cu nerabdare pina cind toamna va veni in anul urmator caci o ador foarte mult.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu