Daca doriti ca eseul Dumneavoastra sa fie publicat pe blogul nostru, atunci trimeteti-l pe adresa de email eseu43adm@gmail.com

Translator

joi, 7 martie 2013

Compunere - Drepturile copilului şi îndatoririle acestuia

Copii sunt cel mai de preţ lucru pe care îl pot avea oamenii. Din dorinţa de a proteja copiii şi pentru a le oferi tuturor şanse egale în viaţă, au fost introduse drepturile copiilor. Prin acestea se asigură dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a copiilor, indiferent de originea socială, economică, etnică sau religioasă a acestora.

Statele lumii, organizate în Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), au semnat convenţia prin care se angajează să respecte aceste drepturi fundamentale ale copilului. România a semnat această convenţie în 1990, la 40 de ani după adoptarea de către ONU a Declaraţiei drepturilor copilului.

În convenţia la care şi România este parte au fost stabilite mai multe drepturi ale copilului, printre care următoarele: dreptul la viaţă, dreptul de a avea un nume şi o familie, dreptul de a fi protejat împotriva violenţei fizice şi a tratamentelor inumane, împotriva răpirii şi a comerţului cu copii, dreptul la educaţie, dreptul la o viaţă sănătoasă, dreptul la liberă exprimare, dreptul la odihnă şi vacanţă, dreptul de a practica activităţi recreative.

Prin toate acestea societatea umană a încercat să întrevadă care sunt condiţiile obligatorii pentru ca un copil să se dezvolte cât mai bine cu putinţă. Le-a identificat şi le-a impus, astfel încât copiii, viitorii adulţi de mâine, să fie oameni sănătoşi, inteligenţi şi capabili să trăiască armonios. Fără respectarea acestor norme, viitorul copiilor este în pericol, iar odată cu acesta se află în pericol chiar existenţa speciei umane. Copiii care nu vor beneficia de aceste drepturi nu se vor putea dezvolta sănătos atât fizic, cât şi psihic şi moral. 

La rândul lor, copiii au anumite îndatoriri faţă de societate şi faţă de cei care le-au asigurat aceste drepturi. Atât timp cât adulţii din jur le asigură şi le respectă aceste drepturi, copiii trebuie să asculte de aceşti adulţi, să-i respecte şi să colaboreze cu aceştia. Totodată este necesar ca şi copiii să respecte şi să nu încalce drepturile celorlalţi copii. Iar atunci când altor copii le sunt încalcate aceste drepturi, să facă tot posibilul pentru ca aceste drepturi să le fie asigurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu