Daca doriti ca eseul Dumneavoastra sa fie publicat pe blogul nostru, atunci trimeteti-l pe adresa de email eseu43adm@gmail.com

Translator

joi, 7 martie 2013

Explicare proverb - Buturuga mică răstoarnă carul mare

Pentru a înţelege acest proverb să ne imaginăm la propriu cum s-ar putea desfăşoara acţiunea care să ducă la rezultatul descris. Avem un car, cu patru roţi - deci foarte stabil, care se deplasează pe un drum. În mijlocul drumului există o buturugă. Dacă o ignorăm şi în drumul nostru trecem cu roata peste ea, putem avea surpriza ca acel mic obiect să ne răstoarne carul. Sau mai probabil să avarieze una din roţi, astfel încât deplasarea mai departe să fie imposibilă. Pentru a nu avea probleme cu mica buturugă din mijlocul drumului există două soluţii: coborâm din car şi îndepărtăm buturuga din calea noastră, astfel încât drumul să fie liber. A doua rezolvare este mai elegantă şi anume ocolim buturuga şi nu intrăm în contact cu ea.

În viaţa de zi cu zi, proverbul poate fi utilizat în diferite situaţii. De exemplu, pentru un elev buturuga mică ar putea fi o lecţie, iar carul mare ar putea fi un test sau un examen. Ignorând o lecţie pe care nu am aprofundat-o sau nu am înţeles-o, am putea avea surpriza ca de ea să depindă restul lecţiilor (de exemplu pentru clasele primare tabla adunării este baza pentru scădere, înmulţire, împărţire etc). Neavând baza pentru lecţiile viitoare, materia care va urma să fie predată nu va putea fi însuşită, rezultatul fiind un dezastru la examen sau test. Cu alte cuvinte, în viaţă, un mic obstacol, căruia nu i-am dat prea multă atenţie, precum o lecţie neînvăţată, poate răsturna o situaţie în defavoarea noastră, exact cum face buturuga mică cu carul mare.

Putem găsi o altă aplicare a proverbului în situaţia în care ne confruntăm cu ceva periculos pentru noi. De exemplu trecem pe lângă un câine fără stăpân, mic şi amărât. Putem spune că acest câine este mic şi nu ne-ar putea face rău. Dacă acel căţel ne va muşca, vom avea probleme: vom merge la doctor, nu vom putea face sport, nu vom putea merge cu bicicleta etc. Prin urmare situaţia pe care am desconsinderat-o, câinele care ar putea muşca, ne va crea probleme exact cum buturuga mică afectează carul din proverb. Din această perspectivă, o altă explicare a proverbului ar fi: să nu ne subestimăm niciodată adversarul; şi cel mai mic adversar ar putea să ne învingă, indiferent cât de puternici am fi noi. Soluţia pentru această problemă este evitarea unei situaţii periculoase oricât de nevinovată ar părea ea. Sau aşa cum spuneam mai sus, în cazul ocolirii buturugii din mijlocul drumului, să încercăm să ocolim situaţiile periculoase, nu să mergem de-a dreptul prin mijlocul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu